Skip to content

Най-голямото очарование на гр. Априлци е природата- райски кът в сърцето на Балкана.

Разположен е в обширна слънчева котловина в подножието на първенеца на Стара планина — връх Ботев, недалеч от връх Марагидик. Местоположението, заедно с множеството добре поддържаните хотели, къщи за гости и частни квартири в съчетание с гостоприемството на балканджиите оставят траен спомен у всеки гост на града. Тук е царството на скалите. Суровите и непристъпни стени се издигат от всички страни и пълзят към купола на Балкана – величествената Стара планина.

Градът е млад по възраст, малък по население, но с богата история и е невероятен със своята природна красота и забележителности. Населението му е около 3 700 души. Намира се на 180 км. източно от София, на 57 км. западно от Габрово и на 25 км. югоизточно от Троян. До града се достига от запад по шосеен път от град Троян и Орешака. От север – през Граднишкият боаз (до село Кръвеник) по асфалтов път или през Дебневският боаз. И от североизток през Батошевският боаз по новоасфалтираният път. От града има редовни автобусни линии до всички големи областни градове, както и до Троян, Севлиево, Габрово, Ловеч както и до други по-малки населени места от региона.

 

Тук има за всекиго по нещо. За сериозните планинари- предизвикателството на върховете Ботев, Марагидик, Триглав; за търсачите на силни усещания – Северния Джендем и водопада Видимско пръскало; за рибарите и гъбарите – винаги пълна кошница край Видимската и Острешката река и из влажните смесени гори, за ловците-ценни трофеи; за съзерцателите-великолепни планински панорами, както и единственото в Стара планина находище на алпийска роза.

В Априлци още през 1812 год. към църквата е открито килийно училище, а от 1850 год. функционира и светско училище. През 1872 год. Левски основава таен революционен комитет. Свободолюбивите балканджии взимат масово участие в Априлското въстание(1876год). През 1976 год. в чест на 100-годишнината от Априлското въстание и в памет на всички, воювали за свобода, признателните потомци обявяват днешния град Априлци. Той обединява четири села – Ново село, Видима, Зла река и Острец, като за център се обявява най-голямото селище – Ново село.

 

Днес все повече нараства значението на Априлци като привлекателен планински курорт. Той е отправна точка за множество туристически маршрути в красиви природни местности в околността и алпийски турове с различна трудност.

Най-близкият съседен град до Априлци е Троян само на 25 км – град с богата история. Разположен е върху красивите терасирани брегове на река Бели Осъм. Там можете да посетите Музеят на народните и художествените занаяти и приложните изкуства, където са събрани най-добрите образци на занаятчийското производство от този край. А в село Орешак ежегодно се провежда националният панаир– изложба на художествените занаятчии.
За повече информация можете да посетите следните интернет страници:

http://www.apriltsi.net

http://www.apriltsi.org

http://apriltsi.acstre.com